Kαμπαρέ από 4-10-2013 Μεγαρο Μουσικης

2013-08-06 14:59

Το «Cabaret» γίνεται «Καμπαρέ»

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος θα σκηνοθετήσει το γνωστό μιούζικαλ στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ρόλο της Σάλι Μπόουλς

Το «Cabaret» γίνεται «Καμπαρέ»

Το «Cabaret», ένα από τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών διεθνώς, επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα μέσα από μια ελληνική παραγωγή την οποία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Ο χορογράφος, που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί και στη σκηνοθεσία, επέλεξε έναν ενδιαφέροντα θίασο ο οποίος σηματοδοτεί και το στίγμα της παράστασης. Το «Cabaret», που δοξάστηκε με την ερμηνεία της Λάιζα Μινέλι και το οποίο γνωρίσαμε στη χώρα μας από την ομώνυμη παράσταση με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θα ανεβεί στις αρχές Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το έργο διαδραματίζεται στο Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και στη σκιά της ανόδου του ναζισμού. Ολα τα πρόσωπα του έργου ζουν μέσα σε ένα υπόγειο καμπαρέ και εμείς παρακολουθούμε τις ζωές τους: κάθε προσωπική ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συμβάντα εκείνης της εποχής. Στο κέντρο της πλοκής βρίσκεται η ιστορία της νεαρής περφόρμερ Σάλι Μπόουλς η οποία εμπλέκεται συναισθηματικά με έναν αμερικανό συγγραφέα. Σε ένα παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός μεσόκοπου ζευγαριού, όπου ο σύζυγος είναι εβραίος μανάβης. Καταλυτικός είναι ο ρόλος του Κομπέρ, που με το καυστικό του σχόλιο κρίνει τους πάντες και τα πάντα, λειτουργεί ως «τρίτο μάτι» και παράλληλα σηματοδοτεί την παρακμή της Βαϊμάρης.
Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το «Cabaret» πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τη Μάρθα Καραγιάννη (θέατρο Καλουτά), χωρίς να γνωρίσει επιτυχία, γι' αυτό και κατέβηκε σύντομα, ενώ πριν από δέκα χρόνια (2003-2004) ανέβηκε στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με την Εβελίνα Παπούλια και τον Ακη Σακελλαρίου, για να συνεχίσει την επόμενη σεζόν στο «Club 22».
Το ημερολόγιο του «Cabaret»
1939. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Ιστορίες του Βερολίνου» του Κρίστοφερ Αϊσεργουντ.
1951. Παρουσιάζεται το θεατρικό «Είμαι μια κάμερα» («I am a camera»), βασισμένο στο βιβλίο του Αϊσεργουντ.
1966. Οι Κάντερ και Εμπ παρουσιάζουν στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ «Cabaret», που βασίζεται στα προαναφερθέντα - μυθιστόρημα και θεατρικό.
1972. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Μπομπ Φόσι γυρίζει το ομώνυμο κινηματογραφικό μιούζικαλ, με τους Λάιζα Μινέλι, Μάικλ Γιορκ και Τζόελ Γκρέι. Η ταινία αποσπά οκτώ βραβεία Οσκαρ.
1993. O Σαμ Μέντες μεταφέρει το «Cabaret» στη σκηνή του West End του Λονδίνου.
1978. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει τη Σάλι Μπόουλς στο μιούζικαλ που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Αλίκη. Κομπέρ ο Δάνης Κατρανίδης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ποταμίτης.
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Cabaret». Στίχοι Φρεντ Εμπ, μουσική Τζον Κάντερ, σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος, μετάφραση Ερι Κύργια, απόδοση στίχων Νίκος Μωραΐτης, φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Κομπέρ), Μαρία Ναυπλιώτου (Σάλι Μπόουλς), Τάνια Τσανακλίδου (Φροϊλάιν Σνάιντερ), Μιχάλης Μητρούσης (Χερ Σουλτζ), Παναγιώτης Μπουγιούρης (Ερνστ Λούντβιχ), Γιώργος Νανούρης (Κλίφορντ Μπράντσο), Νάντια Μπουλέ (Φροϊλάιν Κοστ). Συμμετέχουν: Χρήστος Τανταλάκης (Μαξ), Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης (Μπόμπι), οκταμελής ζωντανή ορχήστρα και ομάδα χορευτών.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), από τις 4 Οκτωβρίου (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων).