ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2013

2013-08-22 07:07
70ό φεστιβάλ Βενετίας: Ράμσφελντ, Κένεντι, ονόματα και ιαπωνικά καρτούν
Ανακοινώθηκαν οι είκοσι ταινίες που θα συμμετέχουν εφέτος στην κούρσα για τον Χρυσό Λέοντα
Δυνατό φαίνεται να είναι το πρόγραμμα ταινιών που  συμμετέχουν εντός διαγωνισμού στη φετεινή  Μόστρα η οιποία θα είναι γιορτινή, καθότι γίνεται 70 χρονών. Εκτός από την δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, τη «Miss Violence» που ήδη ανακοινώσαμε ότι διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από διάφορα σημεία του κόσμου και όλα δείχνουν ότι θα φέρει στο Λίντο μεγάλα ονόματα. Ανάμεσά τους οι Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τζέιμς Φράνκο, Ματ Ντέιμον, Κρίστοφ Βαλτς, Νίκολς Κέιτζ και Τζέσι Αϊζενμπεργκ.  
 
Αρκετές και εφέτος οι αμερικανικές παραγωγές,  από το «Parkland» του Πίτερ Λάντσμανμια «επιστροφή» στην ημέρα της δολοφονίας του Πρέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κέννετι (22 Νοεμβρίου 1962με τους Ζακ Εφρον, Μπίλι Μπομπ Θόρντον και Πολ Τζιαμάτι, ως το οικολογικό δράμα «Night moves» της Κέλι Ράιχαρντ με τον Τζ. Αϊζενμπεργκ και τηνΝτακότα Φάνινγκ, το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με τον Ν. Κέτζ σε ρόλο πρώην κατάδικου που γίνεται πρότυπο ενός 15χρονου (Τάι Σέρινταν) και το «Tracks» του Τζον Κουράν με την Μία Βασίκοφσκα στον ρόλο μιας κοπέλας που διασχίζει την Δυτική Αυστραλία με τέσσερις καμήλες και έναν σκύλο.
 
Ξεχωρίζουν επίσης δυο αμερικανοβρετανικές συμπαραγωγές: το «Under the skin» τουΤζόναθαν Γκλέιζερ με την Σ. Τζοχάνσον αλλά και το «Zero theorem» του πρώην Μόντι Πάιθον Τέρι Γκίλιαμ ο οποίος  ξανασυνεργάστηκε με τον (αγνώριστο) Μ. Ντέιμον, πολλά χρόνια μετά τους «Αδελφούς Γκριμ».
 
Αγγλόφωνο και επίσης πολιτικού χαρακτήρα είναι το ντοκιμαντέρ του Ερολ Μόρις που συμμετέχει στον διαγωνισμό: «The unknown known: The life and times of Donald Rumsfeld», με θέμα τον πολύκροτο βίο του πρώην υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι το μόνο ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσει τον Χρυσό λέοντα αφού οι Ιταλοί «κατεβαίνουν» με το «Sagro Gra» του Τζιάνφρανκο Ρόσι για το οποίο σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό.
 
Μια δέυτερη ιταλική τιανία που κινεί το ενδιαφέρον είναι το «L' intrepido» του Τζιάνι Αμέλιο, σκηνοθέτη του «L' America», ενώ η «Via Castellana bandiera» είναι ιταλοελβετική συμπραργωγή, σκηνοθετημένη από την Εμα Ντάντε που επίσης πρωταγωνιστεί δίπλα στην Ελενα Κότα.
 
Το δράμα μιας γυναίκας που αναζητεί τον γιο της διαχειρίζεται ο Στίβεν Φρίαρς στην «Philomena» όπου πρωταγωνιστούν οι Τζούντι Ντεντς και  Στιβ Κούγκαν, ενώ ο Τζέιμς Φράνκο, μετά τον Γουίλιαμ Φόκνερ και το «As I lay dying» που είδαμε στις Κάννες πριν από λίγους μήνες μπαίνει στα χωράφια του Κόρμακ Μακ Κάρθι με μια διασκευή του «Child of god».
 
Ο Ξαβιέ Ντολάν, το τρομερό παιδί από τον Καναδά επιστρέφει με το «Tom a la ferme», ο βετεράνος πλέον Φιλίπ Γκαρέλ σκηνοθτεέι και πάλι τον γιό του Λουίς στο «La jalousie» και ο Χιγιάο Μιγιαζάκι, ο ζωντανός θρύλος των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων και ήδη βραβευμένος με Οσκαρ για το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων», παρουσιάζει την μοναδική ταινία κινουμένων σχεδίων στο εφετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, το «Kaze Tachinu».
 
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν μια ταινία από το Ισραήλ, η «Ana Arabia» του Αμός Γκιτάι(συμπραγωγή με την Γαλλία), το «El - Stouh» του Αλγερίνου Μερζάκ Αλουάς (επίσης συμπαραγωγή με την Γαλλία) και μια γερμανική ταινία, η «Die frau des polizisten» (Η γυναίκα του αστυνομικού) του Φίλιπ Γκρένινγκ με την Αλεξάντρα Φίντερ.